Bruk av Hvitløk i maten

Jeg er nok av den typen som tidligere brukte en del hvitløk i maten, men har redusert det siden jeg synes hvitløken kan ta bort noe av selve smaken på retten. Noe av årsaken kan nok være at jeg tidligere overdrev bruken, men må innrømme at jeg fortsatt er veldig glad i hvitløkssmør på brødet man gjerne har til varmmat eller som en del av en forrett. Hvitløkssmør på bakt potet er også noe som hører med synes jeg.

Hvitløk

Det de fleste kanskje ikke vet er at hvitløken er veldig nær vår egen løk, som forøvrig har navnet Kepløk pluss de andre løktypene vi mer tradisjonelt bruker i norske matretter. Som vi vet er jo ikke hvitløk noe vi normalt bruker mye av i typiske norske retter. Den brukes i tillegg til i maten også i medisinsk sammenheng. Slik vi kjenner hvitløken best er jo som hel løk, pulver eller smør. Kina er verdens største produsent, den finnes kun som dyrket altså ikke i vill tilstand men har en art som likner veldig og det er sannsynlig av hvitløken stammer fra denne opprinnelig i vill tilstand.

Bruk av Hvitløk i maten
Bruk av Hvitløk i maten

Hvitløk som medisin

Vi må langt tilbake i tiden for å finne de første som brukte hvitløken til medisin, så det er med andre ord ikke kun til mat og matlaging den har vært brukt. Bruken av hvitløk som ren medisin er nok mer et tilbakelagt kapittel, men den har helt klart mange helsefremmende kvaliteter ved seg. Det er vel lettere å si hva den ikke hjelper for, enn å nevne det motsatte.

Hvitløks-smør

Det finnes mange måter man kan lage godt hvitløkssmør på, men jeg tenker i denne sammenhengen av det enkle er ofte det beste. Her kan du gå til innkjøp av et ferdigprodusert kryddersmør. De finnes i mange varianter og fra mange produsenter så det er opp til deg selv hva du velger. Ved å tilsette hvitløk i dette smøret, vil du få en flott smaksopplevelse. Man kan så klart tilsette enda mer om man ønsker det, og du vil da ha et flott smør til bagetter, bakt potet, maiskolber eller det du måtte ønske. Det er nesten bare fantasien som setter grenser her. Det kan være praktisk å rulle smøret inn i plastfolie for oppbevaring. Det lagres i kjøleskap slik at det stivner og får den riktige konsistensen.

Hvitløks-smør
Hvitløks-smør

Om det er snakk om hvitløk i den ene eller andre formen, så er det ikke noen tvil om at dette er et krydder som brukes så å si over hele kloden. Kina er nok både den største produsenten, men også den største forbrukeren. Ellers er det generelt land i sør og sørvest-Asia som er de største forbrukerne, men det er klart at eksporten er utrolig stor.

Bruk av hvitløk i pizza

Pizza er vel en av de matrettene man kan komponere inn nesten hva det måtte være, men det at svært mange liker å ha litt hvitløk i den er kanskje ikke noe nytt. Man kan pensle deigen med hvitløkssmør eller om man velger å kutte opp små hvitløksbåter og rett og slett bare strø over, hvitløkspulver kan også være en løsning som mange synes er enkel og helt grei.