Er pølser bra mat?

Det har alltid vært mye snakk om hva pølser inneholder, jeg må innrømme at jeg har hørt mye forskjellig. Mye av det er sikkert bare rykter, men uansett innhold så må jeg innrømme at pølser er noe jeg liker. Det blir nesten som med kebab, mange snakker om hvor dårlig dette kjøttet er, men mange spiser det og godt er det.

Er pølser bra mat?
Er pølser bra mat?

Nordmenn elsker pølser

Som tidligere skrevet er vi nordmenn svært glad i pølser, det ble nevnt 200 pølser i gjennomsnitt for hver innbygger i landet vårt. I antall kilo vil dette tilsvare 10 kilo, om man bruker en vanlig norsk grillpølse som utgangspunkt. De 2 største norske produsentene, kan med sikkerhet skyve alle rykter til side, norske pølser er av høy kvalitet og inneholder ca. 55% rent kjøtt.

Maksimalt 18% fett

Det er altså ikke opp til hver enkelt produsent hvordan dem fremstiller en pølse, innhold er allerede bestemt av myndighetene. Smak og krydder er så klart noe de bestemmer selv, men ved å bruke dårlige råvarer vil de ikke kunne få den smak og kvalitet kunden krever.

Gilde størst på privatmarkedet

Alle sammen kjenner nok til merkevarenavnet Gilde, de har cirka 50% av andelen til dagligvaremarkedet, altså det vi spiser av pølser hjemme.Mens Leiv-Vidar er størst på kiosk og bensinstasjoner, begge produsenter kan med hånden på hjertet si at det ikke jukses med innholdet i deres produkter. En vanlig grillpølse inneholder svinekjøtt og storfekjøtt, blandet med salt & pepper, muskat og ingefær samt konserveringsmiddel og antioksidant.

Nordmenn elsker pølser
Nordmenn elsker pølser

Nordmenn liker å spise i farta

Vi er faktisk det landet i verden hvor det spises mest pølser pr. innbygger, jeg ville sagt Danmark. Men der tok jeg altså feil, danskene er jo også kjent for gode pølser. Ekspertene tror en del av årsaken, ligger i at vi er vant med den tradisjonelle matpakken vår. Men for mange av oss blir dette litt lite i løpet av en lang arbeidsdag, det er derfor enkelt og godt å kjøpe med seg en pølse på vei hjem eller på vei til et møte.

Bursdagsmat

Pølser er uten tvil valg nummer en, når det kommer til barnebursdager. Pølser er noe alle spiser, dessuten er det enkelt å tilberede. Som regel holder det med lomper og kanskje brød, ketchup og sennep hører jo også med. Men for de litt eldre kan det smake med noe mer, løk er godt til pølser enten om den er rå eller stekt. Vil man ha litt mer mettende mat er jo potetmos eller pommes frites noe som passer godt. Potetsalat er mer og mer brukt sammen med pølse, men da anbefales det å bruke pølsebrød. Dette fordi det lett blir mye søl i en lompe, men dette er jo litt smak og behag også.

17-Mai mat

Pølser seiler opp også som en sikker vinner på 17-mai, det er så klart isen som er førstevalget. Men is er som vi vet ikke veldig mettende, og er dessuten været kjølig så smaker det bedre med en varm pølse.