Jeger- og Viltgryte

Jeg må bare innrømme at jeg ikke vet helt forskjellen på jeger- og viltgryte, og jeg synes navnene brukes litt om hverandre. Men det er vel noe som heter at «kjært barn har mange navn» De variantene jeg har smakt innenfor hver av navnene, har det til felles at de har viltkjøtt som hovedingrediens i alle fall. Denne type gryter finnes som kjent i en rekke ferdigpose-varianter, og jeg for min del synes mange av disse er helt glimrende måltider. Det er mange som mener slike poser, ikke er spisende – men der er jeg altså ikke enig. Det som er avgjørende for min del, er hvordan type kjøtt man tilsetter posens innhold. Men for all del, om man lager alt fra bunnen av – så får man det jo akkurat slik man selv ønsker det. Jeg tenker at man må vurdere situasjonen, om jeg har god tid så liker jeg å bruke tid på kjøkkenet.

Jeger- og Viltgryte
Jeger- og Viltgryte

Jegergryte med hjemmelaget potetstappe

La oss se bort fra ferdigpose-variantene i denne omgang, og se på oppskriften på en nydelig jegergryte. Jeg må presisere at dette kun er et forslag, fordi ingrediensene styres jo veldig av hva man liker. Men jeg tror de aller fleste liker denne, dette fordi den ikke inneholder veldig mange ingredienser – men til gjengjeld er de smaksrike. I tillegg til den hjemmelagde potetstappen, smaker det nydelig med grønn salat, gjerne en fransk dressing. Alternativt friske tomater og løk, setter en ekstra spiss på smaken.

Denne oppskriften er beregnet til fire porsjoner, og følgende innkjøp må gjøres: Cira 750 gram bog av hjort eller reinsdyr, cirka 100-150 gram bacon, 2-4 løk, pepper og salt, 0,3 liter rødvin, cirka 100-150 gram svisker og 2 store friske tomater.

Fremgangsmåte

Kjøttet skjæres i terninger, og bacon kan enten deles opp eller rulles sammen. Løken deles i båter, deretter brunes alt sammen hver for seg. Når man er ferdig med bruningen, så legges alt sammen lagvis i panna. Så har turen kommet til pepper og salt, og pass på å ikke overdriv krydringen.

Vin

Hvordan type vin du bruker, er litt opp til deg selv. Men man trenger ikke bruke veldig dyr vin, om man spør på vinmonopolet – vil man garantert få de svarene man trenger. Når vinen er tilsatt, skal retten surre under lokk i hele 2 timer. Når det gjenstår cirka 10 minutter, så tilsettes sviskene, tomater og eventuelt salaten om man ønsker det.

Perfekt som lørdagsmiddag

Dette er en rett som krever tid, men om man legger det opp til en lørdagsmiddag – har jo mange av oss bedre tid enn i ukedagene. Man kan også lage retten i helgen, og varme den opp igjen senere i uken. Et annet alternativ er å lage retten hjemme, og ta den med på tur og varme den opp over bålet eller på et stormkjøkken/brenner. Denne type mat smaker godt hvor som helst, men jeg har en forkjærlighet for denne type mat ute i naturen. Da blir rammen for det hele perfekt, og det er bare å nyte både maten, naturen sammen med familie/venner.