Kebab bedre enn sitt rykte

Jeg skal ærlig innrømme at jeg er veldig glad i kebab, men er nok ikke den som spiser mest av den men dog. Det å få seg en skikkelig kebab, enten det er på tallerken eller i pita, er noe som både smaker og metter godt. Men det er store variasjoner i smak og tilberedning, og det samme kan man si om størrelse og pris. Mange spiser ikke kebab fordi de tror det er dårlig kjøtt, stemmer dette? Jeg har i alle fall ikke noen dårlige erfaringer i så måte. Hva er kebab?

Kebab bedre enn sitt rykte
Kebab bedre enn sitt rykte

Kjøttet

Det er slik at ekte og skikkelig kebabkjøtt er av god kvalitet, det som er sagt og avdekket i noen tilfeller, har ikke noe med denne matretten å gjøre. Tenker da på flere oppslag i pressen, hvor mye avvik har blitt oppdaget. Men tilbake til den originale kebaben, det er grillet kjøtt av får eller lam, det var slik det var fra opprinnelsen. Men nå til dags brukes det både okse- og kyllingkjøtt også, alt sammen skal være rent grillet kjøtt om det skal kunne kalles for en ekte kebab.

Tyrkisk

Det er fra Tyrkia og Midtøsten at kebaben har sin opprinnelse, nå selges den over det meste av verden. Det kommer nok først og fremst av at tyrkere har tatt den med seg, i Oslo kom den første kebaben allerede på 1950-tallet.

Kebab
Kebab

Kontroller

På bakgrunn av at kebab-bransjen har slitt litt med dårlig rykte, foretas det jevnlig kontroller fra Mattilsynet. Alle serveringssteder får slike kontroller, men kebab blir nok ekstra nøye kontrollert. I 2007 ble det avdekket en stor ulovlig kebabkjøtt-fabrikk i Oslo, og andre episoder har fra tid til annen kommet frem i media. Dette får jo oss forbrukere til å reagere, men vi må huske at de fleste er seriøse og selger mat av god kvalitet. De som jukser blir raskt avslørt, da er de ikke lenge i bransjen. Det kan være lurt å handle hos de som er veletablerte og har mye kunder.

I pitabrød eller pommes frites

Kjøttet skal marineres i olje med hvitløk, tilsatt ulike krydder. Men her blir det gjort forskjellig, det brukes også sauser som helles over kjøttet. Man kan da velge milde sauser, eller for de som liker retten sterk finnes det også sauser for det. De fleste kebabrestauranter serverer retten sammen med en salat, som ofte inneholder tomat og agurk.

Arbeidsinnvandrere

Det var de tyrkiske arbeidsinnvandrerne som tok retten til Norge også, kebab ble raskt veldig populært og man fant ut at her var det mulighet for å tjene penger. Selv om den første kebab ble solgt i Oslo på 1950-tallet, så var det først fra midten av 1980-tallet at salget virkelig skjøt fart her i Norge. I dag finnes det utrolig mange utsalg, noe tall på det har jeg ikke men det er et betydelig antall i alle fall. Selv mindre byer og tettsteder har kebabutslag, eller kebabsjapper som de ofte kalles. Det som er mest vanlig er at man også kan få kjøpt annen fast Food også, som pizza og hamburgere.