Matretter til de fleste anledninger

For meg er mat noe man koser seg med. Det kan være helt enkel hverdagsmat eller mat til fest og spesielle anledninger. Men ofte blir det jo slik i hverdagen at man ikke helt har tid til å lage den veldige avanserte maten, men dette har jeg funnet ut at det ikke alltid trenger å være riktig. Sunn og god mat kan ofte også være enkel og rask å lage. Det er vel mer det at man tror det skal ta så lang tid så man ofte velger en mikrorett eller liknende.

Mat fra Middelhavet

Jeg må innrømme at jeg er svak for mat fra Middelhavsregionen. Derifra kommer det mange spennende retter, og krydderinnhold er slik at jeg opplever den som helt riktig for min del. Siden det brukes lite krydder sammenliknet med en del andre land, kommer smaken veldig godt frem i råvarene. Råvarene er avgjørende så klart, men det gjelder jo alle retter enten de er norske eller utenlandske. Men for all del, det finnes spennende retter fra hele verden også, men etter min mening er det en del av dem som blir krydret for mye. Men dette er jo smak og behag for enhver person.

Mat fra Middelhavet
Mat fra Middelhavet

Variasjon

Enten om man velger norske eller utenlandske retter, er variasjon det som er mest viktig men kanskje også det mest utfordrende. Man binder seg ofte opp i retter man kjenner til og som man vet man kan klare, men her er det bare å tenke offensivt og nytt. De fleste retter er overkommelig å tilberede, det gjelder bare å ta seg tid til å sette seg inn i oppskrifter og ikke minst hvilke ingredienser som skal benyttes. Med litt erfaring kan man i noen tilfeller bytte ut ingredienser uten at dette påvirker resultatet, ja i noen tilfeller kan faktisk resultatet bli bedre også. Her gjelder det bare å prøve seg litt frem, det er lov å bomme også. Da er man en erfaring rikere til neste gang.

Libanesisk mat

Jeg jobbet en periode i Libanon, siden jeg nevnte mat fra Middelhavsregionen vil jeg gjerne trekke frem libanesisk mat spesielt. De har et utrolig spennende kjøkken som egentlig stammer fra både tyrkere og franskmenn, husk at dette er et gammelt land med lange tradisjoner, også innen matretter. Man kommer ikke utenom Mezeretter når man snakker om libanesisk mat, man kan si at det er en Tapasvariant som de elsker. De har et variert kosthold, her er det snakk om både kjøtt i form av okse, kylling og ikke minst lam. Men sjømat og fisk er også viktig i det libanesiske kjøkkenet, i alle fall langs kysten til Middelhavet er maritim mat ganske så vanlig.

Libanesisk mat
Libanesisk mat

De har så klart mye salater og grønnsaker, da dette er et land som har et klima som tilsier at de kan dyrke det meste selv. Dette er også ganske synlig i det utvalget av rettene deres. For de som ikke har prøvd libanesiske retter enda, så er det bare å prøve seg. Det er mer enn nok å velge i, og jeg er sikker på at alle kan finne noe man liker.