Midtsommermat

Tiden er inne for å tenke sommermat, midtsommer er riktig nok over men det går vel mye i den samme maten hele sommeren for mange. For meg er den typiske sommermaten; rømmegrøt, grillmat og ikke minst jordbær. Is hører også sommeren til så klart, men kan ikke kalle det mat men hva med en deilig iskake til dessert? Pyntet med norske friske jordbær? Ikke mange desserter som kan slå den tror jeg.

Rømmegrøt

Dette er favoritten min av grøter, enten det er sommer eller ikke. Men jeg må innrømme at det smaker bedre på sommeren, og da den som er hjemmelaget. Men det blir en del Fjordlandgrøt også, den er faktisk langt bedre enn sitt rykte. Den beste rømmegrøten jeg noen gang har smakt, var på Lifjell i Telemark for mange år tilbake. Kona og jeg var ute på en 3-dagers fjelltur, den ene natten overnattet vi på en gammel seter ikke langt fra Seljord. På morgenen var det nylaget rømmegrøt, produsert 100% på setra som hadde en del kuer. Det ble to store porsjoner, må vel innrømme at de første kilometerne var litt tunge ja.

Rømmegrøt
Rømmegrøt

Spekemat

Kan godt kombinere dette med rømmegrøt, men det er jo godt med spekemat separat også. Her er det jo mange produkter å velge mellom, så det er ikke noe problem å lage et festmåltid med venner en sommerkveld med spekemat. Et tilbehør som passer veldig godt til spekemat, er Honningmelon. Vi hadde faktisk nettopp dette som forrett når vi giftet oss, det var Sankt-Hans helgen så passet jo bra med årstiden også.

Norsk jordbær

Det er ikke noen jordbær som kan måle seg med den norske, i alle fall ikke på smak. De søte norske bærene, sammen med deilig fløte er noe som virkelig smaker en sommerdag. Noen vil ha de enda søtere, så litt sukker bruker jo mange. De utenlandske bærene er ikke så søte, så her bruker nok de fleste sukker. Men man kan bytte ut fløten med vaniljesaus, den er jo veldig søt i seg selv så da kan sukker med fordel droppes.

Grillmat

Noen griller heler året, men de fleste av oss nøyer oss med sommerhalvåret. Hva som er best å grille er så klart smak og behag, men når det gjelder kjøtt så er min favoritt sommerkoteletter faktisk. På en god nummer to, kommer grillribbe. Grillet laks og ørret lagt i folie, er også noe jeg liker veldig godt. Som tilbehør er jeg glad i potetsalat, gjerne med en frisk salat ved siden av. Gresk salat med mye fetaost, kan absolutt anbefales. Gresk salat skal jo ha tomat og agurk, men når jeg griller så dropper jeg tomat i salaten, men griller de hele.

Grillmat
Grillmat

Is

Is finnes jo i så mange varianter og størrelser, men om man skal ha en midtsommerfest med en del gjester, synes jeg for min del en iskake kan være det mest riktige. De er å få kjøpt i matvareforretninger, men isbilene som selger direkte fra bilen, har også mange flotte produkter.