Motti og flesk

Dette er nok en matrett ikke alle av oss har smakt. For å være ærlig kalles vel ofte motti for Nevergrøt her i Norge. Men helt likt er det ikke, motti har en annen konsistens og smak enn nevergrøten. Jeg skrev litt om turmat tidligere, dette er så absolutt skikkelig turmat. Blir man ikke mett av en god porsjon med motti og flesk, nei da blir man det nok aldri.

Hvordan kom retten til Norge?

Dette er en matrett som kom hit allerede på den tiden finnene, eller skogfinnene slo seg ned her i landet og i Sverige. Til Norge kom det mange fra cirka år 1640, opprinnelsen til denne utvandringen fra Finland var krigen mellom Sverige og Russland. På denne tiden var Finland en del av Sverige.

Skogfinnene var vant med å leve enkelt, de var vant med å drive sine svedjebruk og leve av det naturen gav dem. Motti og flesk er en særdeles kraftig kost, dette gjorde at de kunne jobbe hardt og holdt seg mette i lang tid. Det er naturlig nok på Finnskogen man finner de gamle finneplassene, derfor navnet Finnskogen. Man kan i turistsesongen få kjøpt denne matretten på en del steder, mange av dem gamle finneplasser som i dag er museum.

Motti og flesk
Motti og flesk

Oppskriften

Det aller mest viktige er at man har godt saltet flesk, dette skal stekes godt. For egen del liker jeg det nesten så det knaser i munnen, men dette er smak og behag så klart. Fleskefettet skal man etter hvert helle over mottien, her er det bare å bruke mye fett for motti i seg selv er ganske så tørt.

Selve mottien er svært enkelt å lage, du trenger Havre eller Bygg, selv synes jeg Havre er det beste. Skredmjøl av de nevnte kornslag, er det aller beste til denne retten. Dette mjølet finnes ikke i alle butikker, men det er mulig å oppdrive.

Kok opp vann som du salter godt, hell så mjølet over vannet rett før det begynner å koke. Vannet skal dampe gjennom kornblandingen, helt til det ikke er mer vann igjen. Kunsten er at det ikke skal fosskoke, da vil mjølet bli for fuktig. Hvis vannet damper gjennom mjøllokket uten at det blir for store sprekker, vil man få en deilig og tørr motti slik den skal være.

En selvklarhet til denne retten er rørte tyttebær, om det er på høsten kan man jo plukke bærene slik at de er ferske. Men tyttebærsyltetøy fra butikken gjør nytten det også så klart.

Et tips for å få tak i skredmjølet er å kjøpe det i Sverige, svenskene bruker nok dette langt mer enn oss siden mange butikker har det i hyllene sine. Så folkens, lykke til med matlagingen !

Kombiner maten med en tur

Jeg har nok spist denne retten mest som kunde på mange av de flotte finneplassene, et tips kan derfor være å ta seg en tur til Finnskogen. Historien om finnene som bosatte seg i grenseskogene, er noe som vekker interesse for mange. Et tips om man reiser over grensen, er finneplassen Kvarntorp i Lekvatnet noen mil før Torsby i Värmland.