Norsk viltkjøtt

Det er ikke mye jeg liker bedre enn en skikkelig viltgryte med norsk kjøtt, det er nok elg som står øverst på listen min. Men når det er sagt, så har jeg også mange flotte smaksopplevelser med reinkjøtt. Jeg skal ikke sette det ene over det andre, for det er mye flott og god mat ute i den norske naturen. Villsvin er jo en ganske ny art i vår fauna, den er heller ikke noen ned tur for ganen.

Elggryte

Elggryte
Elggryte

Dette er virkelig en delikatesse, det er mange måter å tilberede den på. Jeg skal ikke lage noen kokebok her nå, for det har jeg ikke noen forutsetninger for. Dette er heller ment som noen tips, pluss noen ord om egne erfaringer. Det som er min favoritt er hjemmelaget potetmos, sammen med mørt elgkjøtt av kalv. Grønnsaker må så klart med, her er det Brokkoli som er tingen. For de som liker Tyttebær til kjøtt, er det en selvfølge til denne retten. Med elggryte tenker nok de fleste på en god fløtesaus, det er ikke noe problem å kombinere mitt tips her nettopp med en god saus. Dette er smak og behag, samt hvor mye jobb man skal legge i det så klart.

Reinkjøtt

Jeg har nok ikke like mye erfaring når det kommer til reinkjøtt, men har da smakt det noen ganger. Den beste opplevelsen jeg har hatt, var av alle steder i Kautokeino. Kanskje ikke så merkelig, med tanke på at dette er midt i reinens rike. Det å få tilberedt reinkjøttet i en stor lavvo, slik samene selv har gjort det i generasjoner, var veldig spesielt. Opplevelsen av den gode reingryta, ble toppet når man i tillegg fikk en joik som en ramme rundt det hele. Akkurat hva de hadde i gryta vet jeg ikke, men kan i alle fall si at dette var virkelig godt. Er det noen som vet hvordan dette kjøttet skal tilberedes, må det jo være samene selv.

Villsvinkjøtt

Villsvinkjøtt
Villsvinkjøtt

Jeg har spist villsvin kun en gang, men smaken gjorde virkelig inntrykk på meg. Jeg så for meg at dette kunne være noe i nærheten av vanlig svinekjøtt, men det skulle vise seg å være feil. En smak er jo ikke lett å beskrive, så det beste tipset må være å prøve det selv. Det finnes mange gode oppskrifter på nettet, for egen del var det indrefilet jeg fikk servert. Dette sammen med god saus, grønnsaker og poteter, ja da manglet det ikke noe. Mener vi drakk en god rødvin til retten, men jeg tør ikke begi meg ut på navnet på denne. Kokken som tilberedte maten, var også mannen som hadde skutt dyret.

Det at jegere også kan være gode kokker, er noe jeg har opplevd tidligere. Mange tenker kanskje at de kun liker selve jakten, men jeg tror nok at mange av dem legger hele sjelen sin i å tilberede byttet på best mulig måte. Det er mye godt kjøtt å få tak i, nå har del forretninger også startet salg av mer eksotisk kjøtt. Men om det utenlandske kjøttet kan måle seg med det norske, vet jeg ikke mye om.