Turmat – enkelt eller avansert

Det er ikke noe som er bedre på tur enn det å lage seg mat underveis, har selv prøvd tre trinn av dette. Trinn 1 er det å kjøpe ferdigposer med frysetørret mat, trinn 2 er å lage maten ferdig hjemme og kun varme den opp ute. Trinn 3 er å lage alt fra bunnen ute i naturen, men dette krever så klart en del av ingredienser og utstyr. Men du verden så mange koselige stunder vi har opplevd, sommer som vinter.

Kokken Arne Brimi
Kokken Arne Brimi

Brimi

Jeg tror nok mange av oss er blitt inspirert av kokken Arne Brimi, når det kommer til det å lage mat ute i naturen. TV-serien «Gutta på tur» som gikk for noen år tilbake, var flott både når det gjaldt både natur og ikke minst god mat. Men selv Arne Brimi jukset jo litt, med at han ofte hadde noe han hadde tilberedt delvis eller helt hjemme. Vi som er litt opp i årene, husker vel en annen kjent TV-kokk som ofte jukset litt. Men her gjelder det å finne den løsningen man synes er best selv, litt juks er fullt lovlig.

Poser med forskjellige retter

Her kan man også tenke alternativt, de mest kjente turmatposene heter Real Turmat. Har selv prøvd disse flere ganger, det er ikke noen tvil om at dette er bra kvalitet og de fleste av dem smaker godt. Jeg for min del velger denne type mat, når jeg for eksempel skal på turer som går over flere dager. De er lette å ha i sekken, dessuten er de rike på karbohydrater og proteiner. Real har de senere årene kommet med forskjellige produkter, ikke bare Real Turmat. Nå kan man også få kjøpt Real Frokostblandinger, og Real On the go. Sistnevnte er proteinbarer og energidrikker, så med Real er man sikret det meste av det man trenger å få i kroppen, spesielt på turer som man skal yte litt og kanskje over litt tid.

Lage maten hjemme og varme opp ute

Dette er nok den varianten jeg har mest erfaring med, du verden så mye god mat man kan lage hjemme og pakke ned i sekken. Men her kommer jo også rester inne i bildet, om man har noe i fryseren eller om det ble for mye av dagens middag. Julen for en del år siden, tok hele familien med seg rester av julemiddagen ut i skogen i romjulen. Det å varme opp ribbe og medisterpølser i panna over bålet, det gjorde i alle fall ikke julemiddagen noe dårligere. Det er bare å bruke fantasien.

Brimi light

Om man ikke skal på langtur, og har muligheter til å kunne ta med seg litt ekstra i sekken, synes jeg denne løsningen er den beste. Husk at sekken fort blir tung når man skal ha med seg utstyr, og ikke minst ingredienser. Men man kommer langt med et vanlig stormkjøkken, om det er en tid på året hvor man kan gjøre opp ild, er dette også kjekt. Husk at bruk av folie kan ordne mye for deg, bakt potet lagt på bål eller en liten grill er helt nydelig.